Strandgärdet

Snabbfakta

Ett före detta ålderdomshem vid Strandgärdet i Visby har byggts om till bostadsrätter. Den första juni 2017 flyttade innehavarna av bostadsrätterna in i 56 nya lägenheter i kvarteret Piggvaren. De kan glädjas åt ett lugnt läge med frodig grönska och havsutsikt. För hotellägaren Magnus Wiman var det första gången han byggde bostadsrätter.

Intervju med beställaren

Bostadsrätter med drömläge

Strax efter Norderport i Visby, precis i backen längs med den medeltida ringmuren där härliga grönytor letar sig ner till havet – just där ligger de nybyggda bostadsrätterna i kvarteret Piggvaren. Här byggdes på 60-talet ett ålderdomshem ritat av den välrenommerade arkitekten Johan Tomé. Han skapade en byggnad som passade väl in i omgivningarna, gav byggnaden en modernistisk form, ett tak med strandgrus och en fasad av sandsten. Med detta som utgångspunkt har Magnus Wiman låtit bygga om och bygga till.

– På sextiotalet byggde man ganska små rum med toalett och handfat. Det fanns badrum med medicinska badkar och på 90-talet byggde man till åtta badrum och handikappanpassade rummen, berättar byggherren Magnus Wiman. Men lokalerna var fortfarande tungarbetade, varför kommunen flyttade verksamheten och 2004 köpte jag fastigheten. Från början tänkte jag bygga hotell.

2008 när den nya detaljplanen vunnit laga kraft hade hotellmarknaden förändrats och Magnus Wiman insåg att det inte längre var lämpligt att bygga ännu ett hotell och började fundera över andra möjligheter.

– Under ett par somrar använde vi fastigheten till lågprisboende. Ett tag var jag inne på att göra ett seniorboende och ha någon form av vård där, men det kändes inte rätt, förklarar Magnus. Idén om att använda byggnaden till bostäder dök upp 2012.

Magnus har genomfört många byggprojekt sedan 70-talet, bland annat Strand hotell och Solhem hotell. Under den tiden jobbade han tillsammans med Byggteam och lärde känna dem som jobbade där. När sen Byggteam köptes upp av Nybergs Entreprenad har kontakten fortsatt.

– Det är naturligt för mig att fortsätta att jobba med personer som jag har förtroende för. Michael Dunér jobbade på Nybergs när projektet inleddes, men flyttade sen över till AQ Arkitekter, vilket var väldigt lyckosamt för projektet, då Dunér kunde fortsätta att hålla ihop processen. För mig är relationer viktiga, understryker Magnus. Jag har byggt i över fyrtio år och har funnit att det är mycket enklare att jobba i relationer där båda parter vet hur den andre fungerar. Nybergs förstår mina önskemål och de krav jag ställer.

När de började dra i projektet tillsammans kom de överens om att göra en arkitekttävling. Vinnare blev arkitekt Andreas Forsbergs förslag.

– Vi tyckte att han tagit upp den ursprungliga arkitektens tankar på ett fint sätt, visade respekt för hans idéer, samtidigt som Andreas ritat ett modernt hus. Eftersom jag lever och bor på Gotland har jag varit mån om att bostadsrätterna på Strandgärdet ska hålla en kvalitet som jag kan vara stolt över livet ut.

De utgick från tävlingsförslaget men ändrade en del efter sina egna synpunkter och ganska snabbt tog de fram skisser som de kunde diskutera med stadsarkitekten.

– Vi ville inte hamna i en situation där vi lade fram ett omfattande förslag som stadsarkitekten sade nej till. På det här viset gick det lätt att få igenom bygglovet; vi lämnade in det under hösten 2014 och fick det beviljat i december 2014.

Det finns indikationer på att det legat smedjor i närheten under medeltiden och kanske är det förklaringen till varför området hade lätt förhöjda halter av bly, koppar och kvicksilver. Ingen hade anat att ett så fint parkområde skulle behöva saneras, så det var något av en kalldusch när projektet inleddes.

Nu, sommaren 2017, när hela bygget är klart är Magnus nöjd över slutresultatet.

– Jag tycker det har blivit väldigt bra, vackert och fint på alla sätt, och är glad över att alla som flyttat in också är väldigt nöjda. Det har så klart varit en del småsaker som behövts rättas till i samband med inflyttningen, men alla är så positiva och hejar glatt när jag kommer dit. Möjligen hade jag önskat att kommunen tagit ett större ansvar för att inte låt träden breda ut sig så att ringmuren skyms. Den är unik, de borde rensa upp så att alla får chans att njuta av den!

– Till att börja med sökte jag samarbetspartners till det här projektet, jag insåg att jag inte skulle klara att ensam ha hela ansvaret. Men de på Nybergs har sporrat mig att driva det själv. Jag tycker det har varit jätteroligt! Dyker det upp något nytt projekt skulle jag gärna ge mig på det igen och då skulle jag med säkerhet välja samma team.